Lento 77 ja Pentagon

Sami Yli-Karjanmaa, FM, TM

Pentagoniin törmänneeksi väitetyn lennon AA77 kohtalo on virallisen 9/11-tarinan epäuskottavimpia osia. Yhdysvaltain asevoimat kertoi lähes kolmen vuoden ajan, mm. viralliselle 9/11-komissiolle, että kaapattujen koneiden perään lähetettiin hävittäjiä, mutta nämä eivät ehtineet kohteisiinsa ajoissa. Washington D.C.:stä ilmaan klo 8:20 nousseen lennon mahdollisesta kaappauksesta ilmavoimat kertoi saaneensa tiedon klo 9:24.[1]

9/11-komission loppuraportti[2] muutti tarinan täysin: ilmailuhallinto FAA olikin välittänyt ilmapuolustukselle tiedon vain ensimmäisen WTC-koneen kaappauksesta ja senkin liian myöhään (s. 20–34). Lento 77 sai komission mukaan kaapatuksi tultuaan, toisiotutkavastaimen sammutettuaan ja lentosuuntaa muutettuaan lentää yli 40 minuuttia kohti Washingtonia ilman, että sitä huomattiin, ja osua Pentagoniin klo 9:38.

Komission versiota vastaan on painavaa näyttöä, johon valtamedia ei ole kiinnittänyt mitään huomiota – vaikka siitä osa perustuu sen omaan raportointiin. Jo syyskuun 15. 2001 New York Times kertoi ilmailuhallinto FAA:sta saamiensa tietojen perusteella, että viranomaiset olivat peräti n. tunnin ajan kuumeisesti neuvotelleet, mitä tehdä Washingtonia lähestyvälle kaapatulle lennolle 77.

Tämä pitää yhtä sen kanssa, mitä FAA kertoi keväällä 2003 komissiolle: hyvin pian ensimmäisen WTC-osuman jälkeen avatuissa neuvottelupuheluissa oli myös ilmavoimille välitetty reaaliaikaisesti tietoa kaikista poikkeavasti käyttäytyneistä lennoista, ”myös lennosta 77.”[3]  FAA:n muistiossa todetaan erikseen, että 9:24 oli muodollisen ilmoituksen ajankohta; epävirallisesti tieto lennon 77 käyttäytymisestä oli mennyt myös ilmavoimiin reaaliaikaisesti. Lento poikkesi reitiltään klo 8:54 kääntyen ensin etelään ja sitten itään takaisin kohti Washingtonia.

Tuolloinen liikenneministeri Norman Mineta todisti komissiolle samassa kuulemistilaisuudessa,[4] että pääkaupunkia lähestyvästä lennosta oltiin tietoisia myös Valkoisen talon komentobunkkerissa. Samoin siitä tiedetiin FAA:n päämajassa, jossa lentoa tutkaruudulta seurannut apulaispääjohtaja Monty Belger välitti Minetalle puhelimitse varsin yksityiskohtaista tietoa lennon lähestymisestä.[5] Varapresidentti Cheney oli myös antanut jotkin nimenomaan tuota konetta koskeneet erityiset ohjeet, Mineta kertoi komissiolle.

Miksi komissio tästä kaikesta huolimatta esitti virallisena totuutena, ettei lennon lähestymisestä tiedetty ilmailuhallinnon ulkopuolella mitään?! Mitkä ohjeet Cheney oli antanut? Miksei Pentagonia Valkoisen talon tavoin[6] evakuoitu koneen lähestymistä seurattaessa? – Ja miksi kukaan valtamediassa ei ole kiinnostunut näistä kysymyksistä?

Sitä mitä Pentagonissa todellisuudessa tapahtui, on vaikea päätellä käytettävissä olevasta todistusaineistosta. USAn viranomaiset eivät ole julkaisseet ainuttakaan valokuvaa tai videota lentotaidottoman Hani Hanjourin ohjaamasta Boeing 757:stä osumassa rakennukseen. Hanjouria opettaneen henkilön mukaan ”hän ei osannut lentää lainkaan”[7], ja silti hänen väitetään suorittaneen ensin erittäin vaikean spiraalin ja sitten loppulähestymisen n. 60 cm:n korkeudella ja yli 850 km/h:n nopeudella.[8] Julkistetuista valvontavideoiden yksittäisistä ruuduista ei saa minkäänlaista käsitystä siitä, millainen lentolaite rakennukseen osui.[9] Silminnäkijöiden kuvaukset vaihtelevat. Jotkut kertovat nähneensä matkustajakoneen, toiset tätä pienemmän koneen.[10] Kukaan ei ehtinyt ottaa koneesta kuvaa.

Suunta, josta lentokoneen väitetään Pentagonia lähestyneen,[11] ei ole mahdollinen mm. koska koneen olisi pitänyt lentää läheisen moottoritien portaaliopasteen läpi (ks. oheinen kuva[12]). Onkin silminnäkijöitä, jotka sanovat koneen lähestyneen rakennusta toisesta suunnasta, josta se ei kuitenkaan olisi voinut aiheuttaa syntyneitä vaurioita.[13] Lisäksi Pilots for 9/11 Truth -järjestön asiantuntijat ovat tutkineet tiedonvapauslain nojalla haltuunsa saamansa koneen mustan laatikon tiedot ja todenneet niiden olevan ristiriidassa virallisen lentoreitin ja -korkeuden kanssa.[14]

Julkisivun vauriot eivät vastanneet sitä, mitä  Boeing 757:n törmäykseltä odottaisi. Esimerkiksi koneen pyrstön osumasta ei näy jälkeä matkustamon rakennuksen 1.–2. kerrokseen tekemän aukon yläpuolella (kuva oikealla[15]), vaikka pyrstö ulottui lähes viidennen kerroksen korkeudelle. Jopa rakennuksen vaurioista tehty raportti toteaa tämän ristiriidan – antamatta kuitenkaan mitään selitystä sille.[16]

Missään ei näkynyt ison koneen tunnistettavia jäännöksiä, ei pyrstön eikä edes oikean siiven, vaikka ennen rakennuksen romahtamista oli selvästi nähtävissä, että julkisivuun n. 12 metriä törmäyskohdasta oikealle ei ollut syntynyt vaurioita millekään korkeudelle (kuva oikealla[17]). Oikea siipi ulottui tästä vielä yli 10 metriä oikealle, mutta rakennuksessa ei ollut aukkoa eikä irti repeytynyttä siipeä näy valokuvissa.

Pentagonin vaurioraportin ongelmista on saatavilla myös yksityiskohtaisempi artikkeli.[18]

Kirjoittajalle voi lähettää kysymyksiä ja kommentteja osoitteella sami.yli-karjanmaa[at[pp.inet.fi.


Viitteet

[1] http://www.9-11commission.gov/archive/hearing2/9-11Commission_Hearing_2003-05-23.htm

[5] Mineta kertoo asiasta itse esim. tässä Academy of Achievementin haastattelussa: http://www.youtube.com/watch?v=mr7XV2PpjOg.

[7] Yardley, Jim: ”A Trainee Noted for Incompetence.” New York Times 4.5.2002.

[8] American Society of Civil Engineers (ASCE): The Pentagon Building Performance Report (2003), s. 12, 14. ASCEn mukaan matkustamon katto oli korkeintaan n. 20 jalan korkeudella, mikä tarkoittaa, että moottorien ja maan väliin jäi n. 60 cm. Raportti on saatavilla pdf-muodossa: http://fire.nist.gov/bfrlpubs/build03/art017.html.

[10] Ks. esim. Vobedja, Barbara: 'Extensive Casualties' in Wake of Pentagon Attack. Washington Postin nettisivut 11.9.2001, http://www.washingtonpost.com/wp-srv/metro/daily/sep01/attack.html.

[11] 42 astetta julkisivun normaaliin nähden, ASCE s. 34, 35.

[13] Esim. osoitteessa www.thepentacon.com/smokinggun.htm voi katsoa videon, jossa mm. kaksi Pentagonin poliisivoimien konstaapelia kertoo näkemästään.

[15] http://www.defendamerica.mil/photoessays/p092401b1.html. Suurempiresoluutioinen kuva, jossa aukon yläreuna näkyy hyvin, on esim. http://www.geoffmetcalf.com/pentagon/images/4.jpg.

[16] ASCE s. 36.

[18] Yli-Karjanmaa, Sami: Pentagonin vauriotutkimus: Ylimielistä huijausta – vai yritys paljastaa virallinen valhe? http://www.11syyskuu.org/pentagon/asce.htm


YLÖS